top of page

Pragmatische constructivistische leertheorie, onderzoekend en ontwerpend leren, op school is de toekomst.

Van een probleem kan je leren.

Geschreven door Maartje van Hooij

No stress

Problemen zijn er niet om je stress te geven. Nee, ze zijn er om je te inspireren een oplossing te vinden. Al jaren zou ik graag mee doen aan een spel zoals Expeditie Robinson. Niet om de spellen te spelen maar om problemen op te lossen in een extreme omgeving. Dit omdat ik meer leer van een probleem dan van een antwoord.

 

Sinds oktober 2015 ben ik van start gegaan met stage lopen op het Markland college in Zevenbergen. De school geeft les aan verschillende leer niveaus. Dit zijn niveaus van mavo, havo, vwo met gymnasium en atheneum, tot de technasiumstroom voor vwo'ers en havisten.

 

Op deze school geven ze het vak Onderzoek & Ontwerp (O&O). Over dit vak wil ik jullie gaan inlichten en mijn visie erop geven. Ik geloof dat dit een vak is voor de toekomst. Ze leren kinderen een pragmatisch constructivistisch methode bij O&O. Maar wat is de kracht van deze pragmatisch methode?

 

Het vak Onderzoek & Ontwerp (O&O)

O&O is een vak waarbij leerlingen in groepen opdrachten krijgen van externe opdrachtgever. In deze opdrachten zijn technische kennis en vaardigheden van belang, maar ook creativiteit en het vermogen om in oplossingen te denken. Bij opdrachtgevers moet je denken aan professionals uit het vakgebied. Dit kunnen ingenieurs zijn maar ook mensen in de zorg. De studenten hebben vanaf hun eerste schooljaar     5 uur per week O&O. In hun eerste brugjaar krijgen ze 2 opdrachten die ze moeten uitvoeren. Leerlingen van de brugklassen gymnasium/atheneum en de atheneum-/havo volgen het vak O&O in de 3e en 4e periode van hun brugjaar. Na de brugklas mogen ze zelf kiezen of zij het Technasium willen volgen. Als ze deze stroom kiezen gaan ze door met het vak O&O en krijgen ze per jaar 4 projecten, deze les word dan het gehele jaar gegeven.

 

De opdrachten

Opdrachten die de leerlingen krijgen worden vaak gesteld in probleem stelling. Deze vragen moeten dan op een pragmatische manier in groepsverband opgelost worden. Dit is een slim gegeven omdat ze dan samenwerkend leren. Zo kunnen ze ervaringen naast elkaar leggen en hierover discussiëren. De manier waarop de opdrachten word gebracht, is dat je niet benaderd word als leerling maar als professional. Je moet dan dus ook in de rol kruipen van een de professional. Hierdoor leer je ook hoe het er op een echte werkplek aan toe gaat.

 

Een voorbeeld van een opdracht is een olietank op een vrachtwagen moet schoongemaakt worden, hoe pak je dit aan als de tank maar een opening heeft van 1 meter doorsnee? Een uitgebreider voorbeeld van een havo brugklas die ik volg op dit moment. Voor deze opdracht krijgen ze 7 weken. Hieronder staat kort de opdracht beschreven:

 

- Waar je werkt

Je werkt als game designer bij een bureau wat gespecialiseerd is in het ontwerpen van spelletjes. Je vormt een team van 4 personen. Jullie team heeft de opdracht gekregen om een speciaal ontwikkelspel te maken voor familieleden van bewoners van de Zeven Schakels.

 

-  De opdrachtgever

Jullie directe opdrachtgevers binnen Surplus zijn Nicole Rond, zij is management assistent bij Surplus Zorg en Hetty Vlaander, zij is afdelingshoofd van schakel 6 op de 1ste etage waar onder andere ouderen met dementie wonen.

 

-  De opdracht

Jullie opdracht is om een spel te ontwikkelen voor vrijwilligers die in contact komen met dementerende bewoners. Door middel van het spel moet niet alleen duidelijk worden wat dementie is, maar vooral wat de gevolgen zijn van het gedrag van demente bewoners van de Zeven Schakels.

 

De beste stuurlui staan aan wal.

Als leerlingen op de O&O manier les krijgen moet je als docent bedenken wat voor sturing je ze geeft. Pragmatisch leren kan voor een docent in mijn ogen een lastige opgaven zijn. Naar mijzelf kijkende ben ik iemand die graag oplossingen geeft en antwoorden bedenkt. Dit is echter iets wat je niet moet doen bij deze methode.

 

Door gedeelde sturing te geven en ze vragen te stellen in plaats van antwoorden activeer je hun leerfuncties. Ze moeten zelf keuzes maken en nadenken over mogelijke oplossingen en antwoorden. Er word niet gezegd: goed of fout.

Sommige docenten maken ook gebruik van leerling gestuurd onderwijs tijdens O&O. De leerlingen mogen tijdens de lessen alleen vragen stellen aan de docent als ze eerst de vraag hebben gesteld aan de andere groepjes leerlingen. Je kunt dan ook denken aan peer tutoring. Zo leren ze van elkaar en leren ze elkaars verschillende subjectieve en objectieve werkelijkheden kennen. Het anders ernaar kijken en verder denken dan je eigen gedachten, plus het omgaan hiermee, word dan een sterk leer uitgangspunt. 

 

I’ve got the power.

Je kunnen redden in een moeilijke situatie moeten we allemaal wel een keer. De ene situatie is heftiger dan de andere, maar de manier om eruit te komen, die willen we allemaal zo snel mogelijk weten. De eigenschappen van O&O geven de studenten tools om zich voor te bereiden op buitenwereld maar ook situaties binnen school.

Kracht die deze manier van lesgeven geeft aan leerlingen:

  • In oplossingen denken i.p.v. problemen.

  • kennismaking met het werkveld.

  • Zelfredzaamheid.

  • Samen werken.

  • Elkaar helpen en bijscholen.

  • Openstaan voor meningen.

  • Eigen keuzes maken.

  • Zelfvertrouwen.

 

Vanwaar komen deze leerpunten als je naar het vak O&O kijkt? De leerlingen moeten onderzoek doen en zelf op zoek gaan naar antwoorden. Ze kunnen het niet in hun boek opzoeken. Dit aspect van deze manier van leren zorgt ervoor dat de pragmatiek van de leerling groeit. Doordat zelf met goede antwoorden komen en nieuwe dingen ontdekken groeit hun leefwereld. Ze leren om dingen van een ander oogpunt te bekijken. Door de probleemstellingen op te lossen en zich te moeten inleven in situaties ontwikkelen ze eigenschappen die erg belangrijk zijn. Het ontwikkelen van je pragmatiek is belangrijk voor al  genoemde punten. De techniek van de O&O methode raakt veel meer psychologische ontwikkeling vlakken dan de traditionele manier van lesgeven.

 

Mijn visie

Pragmatische constructivistische leren werkt. De grootste krachten van zo leren is dat de leerling zelfvertrouwen ontwikkeld en zelfredzame word. Doordat ze die krachten ontwikkelen vergroten ze hun slagingskansen tijdens hun studie. Deze methode  legt ook veel aandacht op het zelf nadenken en in oplossingen denken i.p.v. problemen. Dit werkt dan ook niet alleen bij een vak zoals O&O maar ook in het dagelijks leven. De zelfredzaamheid van een leerling word in mijn ogen hiermee getraind. Ook word er een hoop zelfvertrouwen gecreëerd doordat ze problemen kunnen oplossen.  Het is daarom dat je van een probleem kunt leren.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bronnen: 

 

Woolfolk, A., Hughes, M. & Walkup, V. (2013) Psychology in education. Pearson, second edition

 

Veen, T., van der, Wal, J., van der (2012). Van leertheorie naar onderwijspraktijk. Noordhoff uitgevers

 

Ziel, van der J. (2015) slides les Constructivisme. Willem de Kooning.

 

https://nl.wikipedia.org/wiki/Constructivistisch_onderwijs

 

 

© 2015 Maartje van Hooij 

bottom of page